Šola lulanja – zdravljenje otrok z motnjami mikcije

Največ otrok začne lulanje čez dan postopno nadzorovati po tretjem letu starosti, nekoliko kasneje so suhi tudi ponoči. Do petega leta starosti se občasno še lahko pojavlja uhajanje urina podnevi ali ponoči; navadno ob zadrževanju ob igri.

Pri petem ali šestem letu starosti otroci navadno vedenjski vzorec lulanja osvojijo in je otrok tako podnevi kot ponoči suh. 

Številni otroci po dopolnjenem petem letu še niso popolnoma osvojili dnevnega lulanja. Urin jim uhaja, ko se zaigrajo in odidejo prepozno na stranišče. Nekateri dolgo zadržujejo in sčasoma razvijejo »leni« mehur. Poleg neprijetnosti zaradi opazno mokrega oblačila in neprijetnega vonja, se pojavi tudi vneto spolovilo in ponavljajoče okužbe sečil. Nekateri ob tem tudi ponoči še močijo posteljo. Gre za odraz nezrelih mehanizmov za zadrževanje urina oz. za neosvojen vedenjski vzorec pravilnega lulanja pri sicer popolnoma zdravih otrocih, starejših od pet let. V kolikor se težave pojavljajo še v času po vstopu v šolo, je to za otroka lahko izredno obremenjujoče in neprijetno.

Kaj lahko naredijo starši?

Prav je, da starši težavo prepoznajo in jo opišejo izbranemu zdravniku. V ambulanti nefrologi ugotovijo, ali gre za neosvojen vzorec dnevnega lulanja, priporočijo Šolo lulanja in izdajo ustrezno napotnico. Postopek se vodi z vednostjo Kliničnega oddelka za nefrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Program Šola lulanja na Rakitni

Šola lulanja je zabavna in prijetna, traja 10 dni, z vmesnim vikendom, ki ga otrok preživi doma. Namen Šole lulanja je naučiti otroka pravilnega lulanja na zanj prijeten način, s pozitivno stimulacijo, brez kakršnihkoli neprijetnih občutkov. Vsakega otroka pohvalimo za že zelo majhen uspeh, ga bodrimo in nagradimo.

CILJI VKLJUČITVE V PROGRAM

Šole lulanja je namenjena učenju pravilnega lulanja na otroku prijeten način, s pozitivno stimulacijo, brez kakršnihkoli neprijetnih občutkov. Vsakega otroka pohvalimo za že zelo majhen uspeh, ga bodrimo in nagradimo.

Strokovni nadzor:

doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med.,
specialistka pediatrije

Klinični oddelek za nefrologijo,
Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

OBVESTILO O ZAČASNEM PRENEHANJU IZVAJANJA PREVENTIVNIH PROGRAMOV 12.3.2020
V skladu z Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID+19) vas obveščamo, da od ponedeljka 16.3.2020 dalje, začasno prenehamo sprejemati otroke in mladostnike v program Šola zdravega odraščanja in program Rehabilitacija in/ali reintegracija oseb z motnjami hranjenja in čustvovanja.

AMBULANTNA DEJAVNOST
Do nadaljnjega zaradi zajezitve širjenja koronavirusa, odpovedujemo tako prve kot tudi kontrolne preglede otrok in mladostnikov obravnavanih na CDZOM Brezovica in klinično psihološki ambulanti na Rakitni.

O novem datumu pregleda boste pravočasno obveščeni.

Romana Rasperger, direktorica